tisdag 5 juli 2011

En expresidents död

Zambias andra president (1991-2001), Fredrick Chiluba, är död. Efter en tid av taskig hälsa drabbades han av hjärtproblem och avled, 68 år gammal.

Chiluba var fackföreningsledaren som tog över presidentstafettpinnen efter nästan 30 år med enpartistyre av Kenneth Kaunda aka. KK. Det magiska året var 1991 - efter massiva folkliga protester var KK tvungen att hålla landets första fria val efter självständigheten och åkte ut med buller och bång. Till skillnad från många av sina grannar valde han att faktiskt acceptera valresultatet, och det ska han ha cred för.

Chiluba blev alltså Zambias andre president, kavlade upp armarna och drog igång en mängd reformer. Han privatiserade ekonomin, styrde upp demokratin och proklamerade att Zambia en kristen nation (vilket är viktigt för många). Men makten verkar ha stigit Chiluba åt huvudet (låter det bekant?) då han försökte ändra konstitutionen för att kunna sitta kvar som president en tredje mandatperiod. Men folket sa stopp och 2001 lämnade Chiluba scenen till landets tredje president Mwanawasa, som gjorde vad han kunde för att få Chiluba fälld för korruption (mer om detta i tidigare inlägg). Chiluba anklagades för korruption a la grande,
friades i ett fall i Zambia - regeringen, som då styrdes av nuvarande president Banda, valde att inte överklaga domen - men fälldes i London till att ha förskingrat 46 miljoner USD. (Ryktena säger att en hel del av pengarna spenderades på skräddarsydda kläder och (minst) 30 par skor, alla med extra inlägg - man förstår varför när man på en bild ser vår egen Carl Bildt skaka hand med den nästan en halvmeter kortare Chiluba).

Tio år efter hans tid som president var det dags för Zambia att säga farväl till Chiluba. Det var ett något mer ambitiöst farväl än om t.ex. Ingvar Carlsson hade gått bort. Presidenten utlyste åtta dagars sorgeperiod, vilket innebär att alla arrangemang, möten och liknande ställs in, alla flaggor vajar på halv stång, radio och TV spelar högtidlig, sorgsen musik och medborgarna uppmanades avhålla sig från dans, sång och annan underhållning. Ett "sorgehus" inrättades i centrala Lusaka, där dignitärer och allmänheten kunde komma och beklaga sorgen för familj och anhöriga. Kistan placerades sedan på ett stort konferenscenter för "body viewing" i ett par dagar och därpå följde en storslagen och välbesökt begravning som direktsändes i TV.

Tidningarna då? Regeringsägda Times och Daily Mail fullkomligt proppades fulla med storslagna hyllningar till "folkhjälten", "ikonen" och "demokratins och pressfrihetens försvarare" Chiluba. Ungefär 9 av 10 artiklar handlade om Chiluba och hans gärningar. Tidningarna fylldes också av kondoleanser från företag efter företag som hyllade Chiluba - från det statliga telekombolaget till privata försäkringsbolag. Oppositionstidningen Post var mer försiktigt och menade på att jodå, visst hade Chiluba gjort bra grejer men det var ju lite annat också (typ 46 miljoner USD). Detta möttes av en storm av kritik från alla möjliga håll, där man menade att Post försökte göra billiga politiska poäng på denna sorgliga händelse. I Zambia, precis som i många andra länder, ses det som ofint att tala ont om de döda.

Chiluba tillhörde samma parti, MMD, som nuvarande president Banda. På senare tid hade Chiluba allt oftare uttalat sig positivt om president Banda och hans omvalskampanj. Enligt rykten finansieras kampanjen till stor del av Chiluba i utbyte mot att Banda, när han tog över efter Mwanawasa, såg till att regeringen inte överklagade den friande korruptionsdomen mot Chiluba.

Säga vad man vill om Chiluba (fast egentligen inte nu när han är död) - han har påverkat Zambia på många sätt, på gott och ont. R.I.P.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar