onsdag 17 november 2010

In Zambia, everyone has an affiliation

Remember one thing: in Zambia, everyone has an affiliation. Min Zambiska kollega från holländska ambassaden, förklarar att här i landet har alla en mer eller mindre dold politisk tillhörighet eller agenda. Vi sitter på EU-delegationen för en kort briefing innan det bär av till Mpulungu för valobservation, och jag tycker att han är lite väl misstänksam. Det borde väl finnas nån som är neutral – polisen, valförrättarna, civila samhället, observatörer etc,etc. Eller?

I många länder där valsystemet bygger på pluralitet/majoritet (t.ex. Zambia) väljer man i varje valkrets endast en representant, till skillnad från länder med proportionellt valsystem (t.ex. Sverige). Enmansvalkretsar betyder oftast starkare geografisk förankring och betydligt större fokus på person istället för parti. Om representanten för en valkrets plötsligt dör kan man därför inte bara byta in någon från samma parti – platsen är personlig. När en sådan plats blir tom måste den fyllas medhjälp av ett fyllnadsval. I Zambia händer det rätt ofta – medellivslängden är strax över 40 år och de flesta politiker är rätt gamla när de väl väljs.

Och nu hade alltså Mpulungus representant gått bort. Mpulungu är Zambias enda internationella hamn och ligger i södra änden av Tanganyikasjön i landets norra, ganska bortglömda, hörn. Det är ett sjukt varmt ställe.

Men några dagar innan valet är det mycket fokus på Mpulungu – när vi observatörer (jag och två kollegor) anländer ett par dagar innan valet har president Banda precis landat för att styra upp kampanjen för regeringspartiet Movement for Multiparty Democracy (MMD). Även oppositionsledaren Michael Sata är på plats och stämningen är laddad. Mycket mer än en simpel plats i det tandlösa parlamentet står på plats – med presidentvalet 2011 runt hörnet är detta en viktig kraftmätning och ett bra tillfälle att samla stöd i en del av landet som kanske inte hinns med när presidentvalkampanjen väl sätter igång.

Detta märkt väldigt tydligt under kampanjen: kandidaterna själva syns knappt till och får max ett par minuter i rampljuset – allt fokus på presidenten och hans ärkerival Sata...som så sent som i början på 2000-talet var minister och medlem i regeringspartiet. Sådana sidbyten händer hela tiden och faktum är att större delen av oppositionen är f.d. MMD-medlemmar. I Zambia handlar politik om personen, inte partiet. En av kandidaterna i Mpulungu bytte parti tre(!) veckor innan valet.   

Val i Zambia är så olikt val i Sverige att jag knappt orkar skriva om det. Och har min Zambiska kollega rätt? Jag har skrivit spaltmeter idag och inte ens hunnit börja berätta om det. Det får bli en cliffhanger till nästa vecka.

2 kommentarer:

  1. Den stora frågan är väl när du kommer att falla in i den Zambiska livsstilen.. Eller har du redan gjort det?

    SvaraRadera
  2. På vilket sätt? Att jag blir partisk? Eller kommer för sent? Eller lagar mat väldigt långsamt? Eller alltid är glad och trevlig och osvenskt öppen mot främlingar?

    Jag ska se om jag kan hitta ett sånt där test, typ "You know you've been in Zambia too long when..."

    SvaraRadera