torsdag 25 november 2010

Rumble in the Mpulungu

Tillbaka till fyllnadsvalen i Mpulungu. Lyckas president Banda lyfta sitt Movement for Multiparty Democracy (MMD) till seger? Eller blir det den retoriskt överlägsne Michael Sata och oppositionspartiet Patriotic Front (PF) som tar hem spelet? Pol magaren i dig håller andan (eller googlar fram svaret), medan resten suckar och hoppas att nästa inlägg handlar om något roligare.

Förhandstipset var att oppositionspartiet PF skulle dominera centrala Mpulungu, medan regeringspartiet MMD såg starkast ut på landsbygden. Så ser det ut i hela landet - i städerna röstar man på oppositionen, medan den (betydligt fattigare och mindre välutbildade) väljaren på landsbygden är regeringen trogen.

Det var upplagt för en jämn match och det märktes när vi anlände ett par dagar innan valet - hela stan var på fötter och temperaturen närmare sig kokpunkten. Presidenten hade just anlänt i helikopter och stan kryllade av MMD-supportrar, eller åtminstone folk som hade på sig MMD-tröjor. Enligt vår chaufför hade samma personer dagen innan hejat högljutt på PF när Sata gjorde entré...

Märkligt nog var många av de supportrar vi såg, och särskilt de som härjade runt som mest, för unga för att rösta. Just i detta val kunde man vara ganska gammal och ändå vara för ung - som i Sverige är det 18 som gäller, men eftersom Zambias röstlängd inte uppdaterats sen valet 2006 (det är en lång historia) har de som fyllt 18 sen dess inte kunnat registrera sig som väljare. I praktiken var röståldern alltså 22 år, och med tanke på att drygt 30% av de som faktiskt fick rösta gjorde det kan man fundera på hur stor del av folket som egentligen är med och bestämmer. Kanske 10-15%?

Dagarna innan valet spenderades i samtal med olika "stakeholders" - kandidaterna, partiledningarna, valkommissionen, nationella observatörer, media, polisen, valförrättare, väljare etc. Det blev tydligt att att de allra flesta hade valt sida; vissa frivilligt, andra för att de var oroliga för att bli av med sitt (statliga) jobb. En del personer var väldigt obekväma med att svara på kritiska frågor om regeringspartiet; andra var tvärtom oerhört ivriga att berätta om hur regeringen fuskat - trots att de förväntades vara opartiska. Det fanns (minst) två helt olika versioner av varje händelse.

Från MMDs håll hette det att så gott som alla ville än att MMD skulle förlora - nationella och internationella observatörer, valarbetarna, valkommissionen - alla gjorde vad de kunde för att sänka regeringsskeppet.

Oppositionen å andra sidan menade att det i och för sig var bra att vi internationella observatörer var där, men att en massa MMD-fusk pågick bakom ryggen på oss. Ute i de mest avlägsna byarna, eller centralt men mitt i natten, kom lastbilar fullastade med mat och kläder till de fattiga bybor som kunde tänka sig rösta på regeringen.

Vem hade rätt? Ingen? Alla? Inte vet jag, men helt klart är att en hel del fuffens pågick, från båda sidor. I kortegen på väg från ett MMD-massmöte i en avlägsen by såg vi en splitt ny Landrover (bra bilar är guld värda eftersom vägarna är så dåliga) som saknade nummerplåtar. Kanske hade man helt enkelt inte hunnit sätta på plåtar...eller var det en regeringsbil (de har särskilda plåtar) som används i MMDs partipolitiska syften (vilket är förbjudet)?

På väg till en avlägsen valstation på valdagen stötte vi på en Jeep med en av oppositionsledarens livvakter bakom ratten. I baksätet satt ett stort antal personer som såg ut att vara från trakten. När vi närmade oss satte bilen av i högsta fart, och tillslut åkte den ifrån oss. Kanske hade de bara bråttom...eller transporterade PF väljare till valstationen (också förbjudet)?

Själva valdagen då? Såvitt vi såg var det inga konstigheter - allting såg ut att gå rätt till och valarbetarna gjorde faktiskt ett kanonjobb. Säkerheten är hundra gånger högre i Sverige...och tyvärr finns det nog fog för det. Men problemet är det som händer innan valdagen.

Redan när de första valstationerna rapporterade sina resultat blev det tydligt att PF misslyckats med att få sina stadsväljare till valurnan - trots att man vann klart i de största distrikten var deltagandet för lågt, så när rösterna från de avlägsna byarna strömmade in gick regeringspartiet MMD om och förbi med drygt 5% marginal.

Även om det firades i MMD-lägret bör man vara lite orolig inför presidentvalet nästa år - då kommer presidenten att ha ett fullspäckat schema och lite tid för kampanjande i Mpulungu - vinner man striden mot PF även utan draghjälp från Mr President?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar