fredag 10 december 2010

The price of a small beach house in Thailand

Kasanka National Park ligger sju timmars bilfärd norr om Lusaka. Det är en väldigt liten nationalpartk. Där finns inga lejon, giraffer eller noshörningar och elefanterna kan man räkna på ena  handens fingrar. Däremot finns det en hel del tsetse-flugor - aggressiva rackare som kan smitta dig  med den farliga sömnsjukan. Naturen är ganska vacker men lång ifrån de spektakulära Victoriafallen eller Malawis majestätiska berg. Det finns få badmöjligheter och inga lyxiga hotell.

Ändå åkte jag dit. Och första dagen ställdes alarmet på 03.30, det togs på stora, tunga gummistövlar och sen marsch iväg genom en beckmörk, lerig snårskog, upp i en ranglig träkoja och sen otålig väntan i vad som kändes som flera timmar men var mycket mindre än så.

Men sen kom belöningen. Svisch, svisch, fladder, fladder - mängder av fladdermöss dyker plötsligt upp vid horisonten och närmar sig träden runtomkring oss. De har varit ute hela natten och letar nu efter ett lämpligt träd att övernatta i. Ljudet runtomkring oss är öronbedövande, vilket inte är så konstigt för det är rätt många fladdermöss omkring oss. Här finns, på ett ungefär, åtta miljoner fladdermöss. 8 miljoner. Sug på den siffran. En fladdermus väger ungefär 300 gram, så totalt väger svärmen här 2 400 000 000 gram eller 2 400 ton. Det är den största ansamlingen däggdjur i världen. Det är antagligen fler däggdjur än vad jag hittills sett i hela mitt liv. Himlen är helt täckt av fladdermöss och trädgrenarna bågnar av tyngden av hundratals djur som hängt sig tillrätta för en välförtjänt dags sömn. Det är en mäktig syn.

Skälet till att fladdermössen hänger i Kasanka stavas mat. Under regnperiodens början finns här massvis av fruktträd fyllda av just den typ av frukt som just den här sortens fladdermus älskar. Därför kommer de hit från hela centrala och södra Afrika, främst Kongo.

Lejon och giraffer i all ära, men jag tar ett fladdermus-safari i Kasanka före en vanlig gamedrive alla dagar i veckan.

Rubriken ovan tillägnas Göteborgare i allmänhet och Ingvar Oldsberg i synnerhet: den som vill ha fler ordvitsar i bloggen har nu fått valuta för pengarna.

1 kommentar:

  1. gillade att träden knäcktes för att de var överfulla med fladdermöss!

    SvaraRadera